Ballonnen zijn helemaal zo slecht nog niet!

1: Latex ballon is niet van plastic

De meest voorkomende misvatting is dat een latex ballon van plastic is. Dat is niet het geval. Er bestaan twee soorten ballonnen: latex ballonnen en folieballonnen. Alleen latex ballonnen worden gebruikt bij oplatingen. Een latex ballon wordt gemaakt van het sap van de rubberboom en doet er ongeveer net zo lang over als een eikenblad om te vergaan. Een latex ballon is dus 100 % biologisch afbreekbaar.

2: Latex ballonnen doden geen dieren

De media beweren dat dieren gedood worden door latex ballonnen. Feitelijke bewijzen ontbreken hiervoor. Zelfs na vier jaar intensief onderzoek, hebben onderzoekers geen enkele studie kunnen vinden die de bewering dat latex ballonnen dodelijk zijn ondersteunt.

De Universiteit van Miami voerde twee studies uit die bewijzen dat latex ballonnen niet schadelijk zijn voor het milieu, noch dodelijk zijn voor dieren. In deze studies werden doelbewust stukken van latex ballonnen aan zeeschildpadden gevoerd. De opgegeten latex werd in alle gevallen ook weer door de schildpadden ontlast. Geen van de schildpadden stikte in de ballonnen.

3: Ballonwedstrijden zijn niet milieubelastend

Professionele ballonleveranciers gebruiken uitsluitend biologisch afbreekbare latex ballonnen en laten deze op vanuit een net, zonder linten, touwtjes, clips of andere voorwerpen eraan bevestigd. Uitzondering hierop is het gebruik van gerecycled papieren kaarten voor ballonwedstrijden. Deze ballonkaartjes zijn volledig afbreekbaar in het geval ze –bijvoorbeeld als onderdeel van een ballonwedstrijd- ongevonden ergens achterblijven.

Als de klant zelf ballonnen oplaat, dan luidt het nadrukkelijke advies om de ballonnen niet te klusteren en kaarten te gebruiken van gerecycled papier, die met een touwtje van vlas aan de ballonnen bevestigd worden.

Bron: http://www.degroeneballon.org/onderzoek/